Zaměř, modeluj, navrhni – to vše prakticky ve 3. A

1. stupeň
úterý 04.04.2023 |Mgr. Jiří Lípový |Všechny aktuality

Jak to chodí při práci architektů jsme si měli možnost vyzkoušet v třídenním cyklu „Architekti ve škole“.

Jak to chodí při práci architektů jsme si měli možnost vyzkoušet v třídenním cyklu „Architekti ve škole“. Paní architektka Lenka Krhovjáková přinesla dětem do třídy 3. A profesionální zaměřovací přístroje a také nás naučila základní orientaci v počítačové modelovací aplikaci.

Děti si mohly vymyslet a navrhnout jak interiér, tak celý nový dům. Nápady byly velmi tvořivé, např. schody z domu přímo do obchodu, dům se sportovním prostorem, velkou pohovkou a podlažími. Poslední den jsme všichni vyrazili do terénu blízkého sídliště, kde jsme se orientovali pomocí předem připravené mapy a stezky v ní. Sledovali jsme architektonické prvky, všímali jsme si povrchů, po kterých chodíme, materiálů, se kterými se v obytné zástavbě pracuje, a určovali je. Děti dostaly prostor pro návrhy k vylepšení relax zóny mezi obytnými domy. Ty si paní architektka bedlivě zaznamenala.

Při závěrečném vyhodnocení tří setkání se dětem jevilo nejvíce užitečné právě zaměřování místnosti, návrh vlastního domu v aplikaci a nápaditá terénní stezka. Díky vlastním zkušenostem si toho pro život nejvíce zapamatujeme.

Eva Kytková, třídní učitelka