Nezapomenutelný Halloween

1. stupeň
středa 01.11.2023 |PhDr. Ladislava Jaroňová |Všechny aktuality

Ve třídě 5. B jsme letos prožili nezapomenutelný Halloween! Namísto běžných hodin se žáci vydali na dobrodružnou cestu plnou zábavy a učení. Celý den byl plný aktivit spojených s Halloweenskou tématikou, které nejen zlepšily znalosti, ale také žáky bavily a posílily naši třídní komunitu.

Ve třídě 5. B jsme letos prožili nezapomenutelný Halloween! Namísto běžných hodin se žáci vydali na dobrodružnou cestu plnou zábavy a učení. Celý den byl plný aktivit spojených s Halloweenskou tématikou, které nejen zlepšily znalosti, ale také žáky bavily a posílily naši třídní komunitu.

Cesta napříč školou: Učení skrze zábavu

Ráno žáci začali tím, že se seznámili s historií Halloweenu a porovnali ho se svátkem Dušiček. Žáci si ujasnili, že Halloween má svůj původ ve starověkých keltských tradicích, zatímco Dušičky mají kořeny v křesťanské tradici vzpomínání na zemřelé. Tato úvodní diskuze pomohla žákům lépe porozumět významu tohoto svátku.

Poté se žáci vydali na hallowenskou stezku, plnit úkoly napříč různými předměty. V českém jazyce řešili hádanky a přiřazovali halloweenské pojmy. V anglickém jazyce se učili názvy halloweenských atributů. V matematice si opakovali sčítání i odčítání dýní, násobení a dělení netopýrů atd.   Přírodověda byla zasvěcena do tajů některých strašidelných tvorů.  Úkol z tělesné výchovy protáhl kosti, všem zúčastněným, v halloweenských pózách a hrách. Výtvarná výchova dala prostor pro tvorbu vlastních maskotů a dekorací.

V jednom z úkolů jsme se ocitli v „Halloweenském městě“. Každý z žáků řekl identifikační písmeno a žáci vymýšleli – jméno, zvíře, věc a místo, které bylo spojeno s tématem.

Kromě toho jsme všichni přišli do školy v úžasných a někdy i děsivých maskách. Prostor naší třídy se proměnil v rozmanitý svět postav z pohádek, hororů, a fantasy. Tato kreativita nám umožnila projevit se a zapojit se do ducha Halloweenu.

Zhodnocení v komunitním kruhu: Učíme se i po celém dni

Na konci vyučování jsme usedli do kruhu a sdíleli naše zážitky a dojmy z celého dne. Každý z žáků měl příležitost vyjádřit, co se mu líbilo nejvíce a co se naučil. Žáci byli nadšení ze zábavy, kterou měli, a také si uvědomili, jak mnoho nových věcí se naučili během této zábavné akce.

Losování otázek: Závěrečný dotek Halloweenu

Abychom zakončili náš den plný učení a zábavy, každý z žáků si vytáhl otázku týkající se Halloweenu. Tato malá soutěž všechny motivovala k dalšímu zkoumání tématu i po skončení naší výjimečné Halloweenské výpravy.

Celý tento den byl důkazem toho, že učení nemusí být pouze o knihách a poznámkách. Skrze zábavné a interaktivní aktivity si žáci rozšířili své znalosti, ale také posílili pouta mezi námi a prožili nezapomenutelné chvíle. Tento Halloween nám přinesl nejen sladkosti, diplomy, ale i vzpomínky, které budeme nosit s sebou do budoucnosti.

PhDr. Ladislava Jaroňová

Ema Bartošáková