Noc s Andersenem

Akce ZŠ
úterý 04.04.2023 |PhDr. Ladislava Jaroňová |Všechny aktuality

Pokud byste tak jako já čekali okolo šesté hodiny večerní v pátek 31. března 2023 před Základní školou 17. listopadu v Kopřivnici, zaznamenali byste zajímavý úkaz.

Pokud byste tak jako já čekali okolo šesté hodiny večerní v pátek 31. března 2023 před Základní školou 17. listopadu v Kopřivnici, zaznamenali byste zajímavý úkaz. Rodiče vodí žáky na tzv. “přespávačku” do školy. Žáci se smějí, do školy se nesmírně těší, v ruce si nesou spacák a karimatku, přičemž batůžek mají napěchovaný dobrotami, kartáčkem, pyžamem, oblíbenou hračkou a v neposlední řadě milovanou knížkou. Tento prazvláštní úkaz, který se vyskytuje jen jednou v roce, v den výročí narození slavného dánského pohádkáře, se nazývá Noc s Andersenem. Brzy se žáci rozutekli do třídy a noc věnovaná pohádkám mohla začít.

Společně jsme se ocitli ve třídě rozjívených, ale správně natěšených žáků, kteří samou radostí nevěděli, jestli se už mají převlékat do pyžama, ukazovat všem svou knížku, nebo se hlásit a ptát se na vše, co je zrovna napadá. S paní asistentkou jsme představily žákům průběh celého večera.

Seznámení s osobností Andersena bylo proloženo zvídavými otázkami a hrami, společně jsme povečeřeli a pochutnali si na objednané pizze. Následovala akce, která byla pro žáky velkou neznámou a hlavně překvapením. Ve školním atriu jsme zhlédli ohňovou show. Když se pořádně setmělo, začali žáci pociťovat to pravé kouzlo pohádkové noci. Duch Hanse Christiana Andersena byl cítit po celé škole. Na žáky čekala stezka při svíčkách, kde na stanovištích plnili úkoly a kvízy spojené s dánským spisovatelem Andersenem. Žáky přepadla únava, a tak si se zíváním vyčistili zuby, převlékli se do pyžama, zachumlali do spacáků a čekali na poslední pohádku páteční noci. Ráno jsme zjistili, že nikoho Andersenův duch neodnesl, všichni posnídali bábovku, muffiny, šneky a různé dobroty, které žákům připravily jejich maminky. Před školou jsme zvládli třikrát zvolat třídní pozdrav a děti se rozutekly vstříc víkendu.

Laďka Jaroňová