Jak vzniká animace?

Svět vzdělání
čtvrtek 22.12.2022 |Mgr. Jiří Lípový |Všechny aktuality

Co je to animace? Jak vzniká animovaná pohádka? Jaká technika se využívá? To byly otázky, které nás napadaly, než jsme navštívili výstavu „Světy české animace“.

Co je to animace? Jak vzniká animovaná pohádka? Jaká technika se využívá? To byly otázky, které nás napadaly, než jsme v pondělí 19. prosince navštívili výstavu „Světy české animace“ v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. Třeťáci, druháci i prvňáčci ze tříd Světa vzdělání měli možnost mnohé vidět a vyzkoušet si vlastním prožitkem: tvořili si optickou hračku, stali se herci a točili vlastní animační videa a měli šanci vyzkoušet si animační triky, které používají skuteční filmoví tvůrci. Viděli také, že práce animátorů a filmařů vyžaduje nápady, preciznost, prostorové vnímání i velkou dávku trpělivosti.

Na výstavě jsme mohli vidět známé loutky z českých animovaných filmů, např. Lichožrouti, Cesta do pravěku. Asi nejvíce legrace si děti užily právě při natáčení animačních videí s paní instruktorkou, kdy vlastním hereckým výkonem vytvořily závody na židlích, vánočního hada se zmizením, nebo tanec oživlých soch… a to se zapojily i paní učitelky.

Pohádky neodmyslitelně patří k Vánocům. A až některou z nich – animovanou – uvidíme, určitě se nám vybaví mnohé zážitky z výstavy. Tak pěknou vánoční podívanou!

Eva Kytková