MOZKOHERNA

Svět vzdělání
pátek 30.06.2023 |Všechny aktuality

Jak si trénovat své smysly, soustředění a propojování mozkových hemisfér – to si vyzkoušely děti ze tříd Světa vzdělání na ZŠ 17. listopadu v Kopřivnici.


V úterý 20. června ráno byly jedny dveře jedné třídy zavřené – skrývaly překvapení. Pro prvňáčky, druháčky i třeťáky se však překvapení stalo brzy praktickým prostorem pro trénink všech smyslů. Na stanovištích se mohli individuálně i skupinově ponořit do netradičních aktivit – např. „Létající kulička“, kdy silou mozku ovládali levitující kuličku na její dráze, „Postřehový ping-pong“ zase procvičil různé části těla s propojením digitální hry, „Lovec světel“ dbal na maximální soustředění při trefě do svítícího bubnu, „Pukec“ rozproudil soutěživost, postřeh a přesnost. Koordinačními aktivitami děti trénovaly udržení rovnováhy, střídání levé a pravé části těla i svou trpělivost. Své smysly zapojily děti např. při zvukovém pexesu či hmatovém pytli. Kdo je fanda logických her, měl svůj koutek se zábavnými hlavolamy.

Mozkoherna oživila výuku před prázdninami, sami učitelé se inspirovali, jak využít moderní pomůcky, hry a aktivity při výuce a přirozeně aktivovat soustředění dětí při jejich učení.

Ve 3.A si dokonce jeden žák našel vědeckou informaci, že je lidských mozek, podle nejnovějších studií, využíván pouze z 20%. Pro děti to byla překvapivá zpráva. V mozkoherně však jely hlavičky na „plné obrátky“.
Cílem Mozkoherny bylo využití moderních metod při výuce, praktické ověření inovativních způsobů učení a podpora talentu dětí, což jsou jedny z priorit současného rozvoje škol.

Mgr. Eva Kytková