Bádání a objevování s Veselou vědou

Veselá věda
neděle 05.02.2023 |Mgr. Jiří Lípový |Všechny aktuality

Na ZŠ 17. listopadu v Kopřivnici pokračoval v prvním pololetí tohoto školního roku kroužek Veselé vědy, který je otevřen zvídavým dětem od první do páté třídy.

Na ZŠ 17. listopadu v Kopřivnici pokračoval v prvním pololetí tohoto školního roku kroužek Veselé vědy, který je otevřen zvídavým dětem od první do páté třídy.

Nad badatelskými úkoly pracujeme v moderní chemické laboratoři ve škole a rádi chodíváme ven, kde zkoušíme různé fyzikální a přírodní pokusy. Pracujeme samostatně i ve skupině a využíváme laboratorní nádobí pro děti, bezpečné suroviny a pomůcky.

Od září do ledna jsme se zdokonalili v odměřování a pipetování, prozkoumali jsme hustotu kapalin ve formě lávové lampy, zkoušeli jsme svítící sliz pod UV světlem. Zkoumali jsme vlastnosti a stlačení vzduchu, bublinové útvary, vyrobili jsme ptáčkům na zimu přírodní krmítka. Ocitli jsme se světě různých hmot a jejich konzistencí, stali jsme se detektivy a pátrali po otiscích prstů i neviditelném písmu, naplnili jsme nosní inhalátory pro zmírnění nachlazení, měřili teplotu sněhu i solného roztoku a testovali „zabijáky“ bílkovin. Malí badatelé měli zájem účastnit se velké soutěže Veselé vědy a postavili parádní věž z marschmallow a špejlí.

Také ve druhém pololetí probereme spoustu zajímavých témat, se kterými se děti mohou setkat v běžném životě a zároveň jsou lákavé pro objevování.

Kroužek Veselé vědy vedeme v otevřené atmosféře, kde mají děti prostor vše si vyzkoušet a na vlastní kůži zažít. Díky spolupráci se školou máme potřebný prostor a zázemí.

Od února můžeme mezi sebe přivítat i další nové kamarády.

Eva Kytková
lektorka Veselé vědy