Dějepisná exkurze sedmáků

2. stupeň
čtvrtek 18.04.2024 |Mgr. Vladimíra Iklová |Všechny aktuality

V pátek 12. dubna 2024 se žáci sedmého ročníku zúčastnili za doprovodu paní učitelky Iklové a paní učitelky Zátopkové dějepisné exkurze po hradech a zámcích v našem okolí. Nejprve jsme navštívili teprve nedávno otevřený zámek v Nové Horce nedaleko Studénky.

V pátek 12. dubna 2024 se žáci sedmého ročníku zúčastnili za doprovodu paní učitelky Iklové a paní učitelky Zátopkové dějepisné exkurze po hradech a zámcích v našem okolí. Nejprve jsme navštívili teprve nedávno otevřený zámek v Nové Horce nedaleko Studénky. Zajímavý výklad byl doplněný jednoduchou hrou, která spočívala ve vyhledávání odpovědí spojených  s obrázky na pracovním listu. Shodli jsme se, že se nám všem nejvíce líbila freskami vyzdobená místnost saly terreny.  Šokující pro nás bylo zjištění, že zámek sloužil jako ústav pro nemocné.

 Odtud jsme pokračovali do zámku v Bartošovicích,  který leží ve středu obce Bartošovice, naproti místnímu farnímu kostelu. My jsme zhlédli výstavní expozici, která je rozdělena do čtyř tematických celků, a to na Galerii osobností, Moravské Kravařsko, Bartošovický zámek včetně minulosti a přítomnosti Poodří a Vojenskou historii.

 Třetí největší zříceninou v České republice je hrad Hukvaldy. Byla to jasná volba. Rozhodli jsme se pro komentovanou prohlídku, ta splnila naše očekávání. Úžasná paní průvodkyně předala našim sedmákům mnoho  zajímavých informací nejen o hradu, ale i o pověstech, které jsou s ním spojeny.  

 Nabiti informacemi jsme oborou došli k autobusu. Akce proběhla ve skvělé náladě a ke spokojenosti všech zúčastněných. 

Historie je prostě úžasná a naše okolí bydliště obohacující.

Těšíme se na další výlet po stopách historie.

 

Mgr. V. Iklová